Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ 2009-2010 Μονόδρομος ο τίτλος

Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει ένα ισχυρό επιθετικό δίδυμο, τους Ζιμπρίλ Σισέ (αριστερά) και Δημήτρη Σαλπιγγίδη

Μ ΟΛΙΣ ΕΝΑ πρωτάθλημα και ένα κύπελλο έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 13 χρόνια στην (κατά τεκμήριο) λιγότερο παραγωγική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του. Ως εκ τούτου η επιστροφή στην κορυφή αποτελεί μονόδρομο για τους Πράσινους διότι σε διαφορετική περίπτωση η χρονιά (τουλάχιστον στις εντός συνόρων διοργανώσεις) κρίνεται αποτυχημένη. Η νέα σεζόν θεωρείται κρίσιμη (και) για τα διοικητικά του συλλόγου. Το νεοεμφανιζόμενο στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά πολυμετοχικό σχήμα απέτυχε στους αγωνιστικούς στόχους τους οποίους έθεσε. Ενέγραψε όμως επιτυχίες όσον αφορά τα οικονομικά κυρίως λόγω της καλής πορείας της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που απέφερε στο ταμείο της ΠΑΕ έσοδα περίπου 24 εκατ. ευρώ. Τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου (εν πολλοίς) αποδόθηκαν στην απειρία και στην πίεση χρόνου, εξ ου και η απόφαση να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου και στον προπονητή της ομάδας κ. Χενκ τεν Κάτε.

Στις μεταγραφές δαπανήθηκαν περίπου 18 εκατ. ευρώ για την αγορά των Ζιμπρίλ Σισέ, Κώστα Κατσουράνη, ΣεμπάστιανΛέτο, Σεντρίκ Καντέ και Ματίας Μπιάρσμιρ. Η παρουσία του Σισέ στην επίθεση του Παναθηναϊκού προσδίδει- πέραν της αίγλης ενός ποδοσφαιριστή παγκόσμιας εμβέλειας- οντότητα στη γραμμή κρούσης των Πρασίνων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ομολογουμένως στερούνταν το εύκολο γκολ. Σε συνδυασμό με την αξιόπιστη παρουσία του αρχισκόρερ του Τριφυλλιού την περασμένη τριετία Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο Παναθηναϊκός πρώτη φορά ύστερα από χρόνια έχει ένα ισχυρό επιθετικό δίδυμο. Η πανίσχυρη μεσαία γραμμή των Πρασίνων με τη συνύπαρξη του παγκόσμιου πρωταθλητή Ζιλμπέρτο Σίλβα και των πρωταθλητών Ευρώπης του 2004 Γιώργου Καραγκούνη και Κώστα Κατσουράνη θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του Παναθηναϊκού. Ο νεαρός αλλά ταλαντούχος Μοζαμβικανός Σιμάο Μάτε Τζούνιορ θα προσδώσει πάθος και δύναμη και ο Μαρτσέλο Μάτος - αν χρησιμοποιηθεί- ποιότητα.

Η αμυντική γραμμή, όπου δεν αποκτήθηκε ένας top class στόπερ αντίστοιχου βεληνεκούς με τον Σισέ ή τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Τεν Κάτε και στα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια χρησιμοποίησε διαφορετικό παρτενέρ δίπλα στονΛουκά Βύντρα καταδεικνύει ότι ακόμη ψάχνεται, διότι ουδείς εκ των υπαρχόντων κάνει τη διαφορά. Επίσης δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή δεξιού μπακ πίσω από τον Νοτιοαφρικανό Μπράις Μουν. Το... αχανές Ολυμπιακό Στάδιο δεν αποτελεί «καυτή» έδρα. Πέραν των μεγάλων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων και των ελληνικών ντέρμπι, οπότε γεμίζει ασφυκτικά, στους υπόλοιπους αγώνες με τους λεγόμενους «μικρομεσαίους» δεν αποτελεί φόβητρο.
Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού κ. Χενκ τεν Κάτε δεν κατόρθωσε να προσαρμοστεί άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα, κάτι που κόστισε στο Τριφύλλι. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος προς το τέλος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Το ζητούμενο εφέτος είναι κατά πόσον ο ολλανδός κόουτς θα εκμεταλλευθεί τη γνώση που έχει αποκτήσει από πέρυσι και αν θα μπορέσει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις εντός των αποδυτηρίων και τις ισορροπίες με τους παίκτες, τομέα στον οποίο αντιμετώπισε πρόβλημα. Προβληματισμό προκαλεί η λειτουργία της δεξιάς πτέρυγας δίχως την παρουσία ενός παίκτη μεγάλου βεληνεκούς ή τουλάχιστον ενός κλασικού παίκτη γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου