Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Κόλαση φωτιάς σε Γραμματικό - Βαρνάβα - Μαραθώνα- Σταμάτα και Διόνυσο



Νέο μέτωπο καίει δασώδη έκταση στο Γραμματικό (φωτό αρχείου).

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη περιοχή του Γραμματικού. Η φωτιά ήδη έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε μια ζώνη 12 χλμ από το Γραμματικό και τον Βαρνάβα μέχρι και τον Μαραθώνα το Καλέτζι και την Αγία Τριάδα, όπου καίγονται σπίτια, ενώ αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη βόρεια και δυτική Αττική. Αρκετά μέτωπα αναζοπυρώνονται, ενώ δυστυχώς οι φλόγες -σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και των ρεπόρτερ- πλησιάζουν απειλητικά και νέες περιοχές.Μεγαλύτεροι φόβοι εκφράζονταν τις πρώτες πρωινές ώρες για Νέα Μάκρη, Καπανδρίτι, Ντράφι. Η μεγάλη μάχη επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι πυροσβέστες είναι να μην περάσει η φωτιά στην Πεντέλη.

Εφιαλτική πάντως, ήταν η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε πολλές περιοχές όπως σε Γραμματικό, Διόνυσο, Ροδόπολη και άλλες, με σπίτια να καίγονται και τους κατοίκους να απευθύνουν εκκλήσεις για πυροσβεστικά οχήματα.

«Η εικόνα που θα αντικρύσουμε στην ευρύτερη περιοχής της ΒΑ Αττικής το πρωί θα είναι σοκαριστική και εφιαλτική. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή» έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.


Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη για την περιοχή και κανείς δεν ξέρει τι θα έχει γίνει μέχρι το πρωί της Κυριακής. Από το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση δείχνει χειρότερη σε Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο και Μαραθώνα, ενώ είναι κάπως καλύτερη σε Γραμματικό και Βαρνάβα. Ο άνεμος, σύμφωνα με προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να κοπάσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει έως αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται νότια με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο της Πεντέλης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ.Καπάκης. Οι καπνοί από τη φωτιά κάλυψαν τον αττικό ουρανό. Το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας κατευθύνεται νότια προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, με την εκδήλωση διάσπαρτων πύρινων εστιών να απειλούν τις περιοχές της Ροδόπολης, του Διονύσου, της Σταμάτας και του Ανω Σουλίου, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση.


Παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω του ανέμου, ο οποίος σταθερά πνέει με ένταση 5 έως 6 μποφόρ, δεν φαίνεται να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο τα σπίτια μέσα στο χωριό του Γραμματικού, με τις εστίες φωτιάς να βρίσκονται περιφερειακά του οικισμού.

Η φωτιά του Γραμματικού είχε κατεύθυνση προς το Ανω Σούλι Μαραθώνα. Το πύρινο μέτωπο που έχει αναπτυχθεί κοντά στην περιοχή της Λίμνης του Μαραθώνα, το οποίο έχει κατεύθυνση προς το Πεντελικό Όρος και το Διόνυσο, είναι ίσως το σημαντικότερο πλέον. Επιπλέον, σημαντικό μέτωπο εκδηλώθηκε και στο Κουκουνάρι Σταμάτας.

Η φωτιά κινείται, επίσης, με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή της Ροδόπολης και του Διονύσου (κοντά στον οικισμό Ραπεντώσα).

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 21.30 χθες το βράδυ. Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 53 πυροσβεστικά οχήματα με 160 πυροσβέστες και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης από τις 6.15 το πρωί του Σαββάτου επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη. Δεκάδες υδροφόρες από δήμους όλης της περιοχής και του Στρατού βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα. Επιπλέον, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε στην περιοχή 20 υδροφόρα οχήματα και δέκα υδροφόρες. Κάτοικοι καταγγέλουν ότι η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ.Καπάκης έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς πρόκειται για μια μεικτή ζώνη από δάσος και κατοικίες.

Η φωτιά έμοιαζε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ, ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή καθώς και το γεγονός ότι δεν πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η φωτιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η πορεία των ανέμων στρέφει τα μέτωπα της πυρκαγιάς μία προς την πλευρά του Βαρνάβα και μία από την πλευρά του Γραμματικού.
Επίσης, στο Μαραθώνα εκκενώθηκε, , παιδική κατασκήνωση, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Σπύρος Ζαγάρης. Ο δήμαρχος είπε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο, για λόγους ασφαλείας, ενώ καθησύχασε τους γονείς λέγοντας ότι κανένα από τα 220 παιδιά δεν κινδυνεύουν.

Κατασκήνωση εκκενώθηκε και στο Γραμματικό, όπως είπε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ.Κουρής.

Στην κοινότητα του Βαρνάβα, στο Γραμματικό και στο Καλέτζι έχουν καεί σπίτια, καθώς περικυκλώθηκαν από τις φλόγες. Ο οικισμός Καλέτζι εκκενώθηκε και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς τον Μαραθώνα.

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει (από το σύννεφο καπνού) ο Διεθνής Αερολιμένας«Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν συστοιχίες πυραύλων από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον Βαρνάβα. Οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους σε στρατόπεδο στο Καπανδρίτι.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έθεσε εκτός λειτουργίας δύο γραμμές μεσαίας τάσης, γεγονός που έχει δημιουργήσει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι τα αεροσκάφη απογειώθηκαν σταδιακά, για να μην καθηλωθούν όλα την ίδια ώρα λόγω εξάντλησης καύσιμων. Για λόγους ασφαλείας, δεν ήταν δυνατό να συμμετάσχουν περισσότερα αεροσκάφη.

Πάντως, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής εξέφραζαν έντονα παράπονα ότι οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήταν αρκετές και ότι υπήρχε κακός συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ΚΚΕ-ΣΥΝ έστειλαν κλιμάκια με βουλευτές στις περιοχές που έχουν πληγεί. «Κάθε πολιτικός αισθάνεται συντριβή για την εικόνα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος


Πάνω από 54 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα του φετινού καλοκαιριού, όσον αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιών, οι οποίες ευνοήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, στις Μαριές, το Στόμιο και το Στρογγυλό, όπου έχουν καεί πάνω από 3.000 στρέμματα, καθώς επίσης και στην Κάρυστο και την Σκύρο. Στις περιοχές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς, επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.


Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια και στο σύνολο του νομού Αττικής, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

* να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

* να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

* να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

* Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου