Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Η μόδα μετακόμισε στα αεροδρόμια



Η μόδα έχει μετακομίσει στα τράνζιτ των αεροδρομίων. Οι πωλήσεις στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, ταγνωστά duty free σημειώνουν άνοδο 8,8%. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να κάνουν τις αγορές τουςπεριμένοντας την πτήση τους, μακριά από τον συνωστισμό και τη βιασύνη της πόλης.

Υπάρχουν άνθρωποι που ανταλλάσσουν διευθύνσεις στα τέρμιναλ σαν να πρόκειται για οδούς: «Στο Χίθροου, μη χάσετε το κατάστημα με τα κασμίρια στο καινούριο τέρμιναλ 5». Είναι αυτοί που εμφανίζονται πρώτοι πρώτοι στο τσεκ-ιν και τελευταίοι στο αεροπλάνο, επειδή στη μέση υπάρχουν τα duty free.

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κρίση, όχι όμως και τα αεροδρόμια, χάρη σ΄ αυτούς τους επιβάτες που δεν σταματούν να ξοδεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν αναχωρήσουν. Οι πωλήσεις στα duty free αυξάνονται σχεδόν παντού. Έφθασαν πέρυσι τα 37 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,8%. «Η τάση είναι ενθαρρυντική», παραδέχεται στον απεσταλμένο της ιταλικής «Ρεπούμπλικα» ο Πασκάλ Μπουργκί, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Αεροδρόμια του Παρισιού. Στο πρώτο τρίμηνο του 2009, οι μπουτίκ των παρισινών αεροδρομίων αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 4,4%, φτάνοντας τα 230 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιβάτες μειώθηκαν κατά 8,7%. «Εδώ δεν υπάρχει κρίση», επιβεβαιώνει ένας πωλητής του καταστήματος της Ηermes στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ». Για κοσμηματοπώλες όπως οι Van Cleef, Cartier και Chaumet, ή για οίκους μόδας όπως ο Vuitton, αυτό το παρισινό αεροδρόμιο στο Ρουασί παραμένει ένας τόπος προστατευμένος από την ύφεση.

Στην Ιρλανδία
Οι πρώτοι που κατάλαβαν τις δυνατότητες των πωλήσεων στα αεροδρόμια ήταν δύο Αμερικανοί επιχειρηματίες που άνοιξαν ένα duty free στην Ιρλανδία, όπου κάνουν σταθμό πολλές υπερατλαντικές πτήσεις. Μέχρι και σήμερα, η αναμονή ενός αεροπλάνου, που συχνά έχει καθυστέρηση, είναι ένας υπερβολικά πολύτιμος, από εμπορική άποψη, χρόνος για να μην τον αξιοποιήσει κανείς. Στο Ρουασί το τέρμιναλ 2Ε είναι καλύτερο από οποιαδήποτε μητροπολιτική οδό καταστημάτων πολυτελείας. Σε σημείο που οι μεγάλες μάρκες διαγκωνίζονται για μια θέση κοντά στις «στρατηγικές θύρες», αυτές απ΄ όπου αναχωρούν οι πτήσεις για τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πάντως τα καταστήματα duty free δεν είναι πλέον πραγματικά απαλλαγμένα από δασμούς, όπως ήταν κάποτε. Για τους πολίτες που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ε.Ε., εδώ και δέκα χρόνια δεν υπάρχει πια έκπτωση του ΦΠΑ. Όμως οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας, που απαγορεύουν τα υγρά μέσα στο αεροπλάνο, έχουν ευνοήσει τις αγορές της τελευταίας στιγμής. «Πολλοί επιβάτες αγοράζουν από μας το κονιάκ, επειδή ξέρουν ότι έτσι δεν χρειάζεται να το συσκευάσουν στη βαλίτσα», λένε στο κατάστημα «Ρure et Rare» στο Ρουασί. Οι φιάλες επιτρέπονται στην καμπίνα των επιβατών εφόσον είναι μέσα σε σακούλα σφραγισμένη από το κατάστημα του αεροδρομίου.

Η γαλλική εταιρεία Gmv μελέτησε τη συμπεριφορά των επισκεπτών των duty free και παρέδωσε τον Ιούνιο μια έκθεση στους επικεφαλής του αεροδρομίου. Σύμφωνα μ΄ αυτή, οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν από μόνοι τους το 47% των καταναλωτών και είναι ικανοί να ξοδέψουν τεράστια ποσά. Αγοράζουν κυρίως οινοπνευματώδη και ρούχα και δεν μένουν ποτέ περισσότερο από 15 λεπτά στην εμπορική ζώνη του αεροδρομίου. Οι Κινέζοι, αντίθετα, φροντίζουν να φτάνουν στο αεροδρόμιο ακόμη και μία ώρα νωρίτερα για να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με ηρεμία και αγοράζουν κατά μέσο όρο τέσσερα αντικείμενα (στην πρώτη θέση είναι τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα) ανά πτήση.


Θέλει να δείξει στους επιβάτες πως τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι μόνο ταλαιπωρία

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ του Χίθροου προσέλαβε τον Βρετανό συγγραφέα Αλέν ντε Μποτόν για να χρονογραφήσει τη σύγχρονη ταξιδιωτική εμπειρία, ελπίζοντας ότι θα δείξει στους αγανακτισμένους επιβάτες πως τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι μόνο ουρές και αναμονή. Ο 39χρονος ντε Μποτόν, συγγραφέας μπεστ-σέλερ όπως «Η παρηγοριά της φιλοσοφίας» και «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας», θα περάσει μία εβδομάδα στο Τέρμιναλ 5 του Χίθροου, ανακοίνωσε χθες το αεροδρόμιο. Ξεκίνησε την Τρίτη και περνάει ένα μέρος της ημέρας καθισμένος πίσω από ένα γραφείο στην αίθουσα αναχωρήσεων, παρατηρώντας και μιλώντας με επιβάτες και το προσωπικό. Αυτά που γράφει στο λάπτοπ του εμφανίζονται ταυτόχρονα σε μια οθόνη που βρίσκεται πίσω του. Οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου τού έχουν δώσει πλήρη πρόσβαση στο τέρμιναλ και του επιτρέπουν να γράφει ό,τι θέλει. Το αεροδρόμιο ελπίζει ότι οι αναγνώστες θα αποκτήσουν έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια του αεροδρομίου. Οι παρατηρήσεις του ντε Μποτόν θα συγκεντρωθούν σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα και 10.000 αντίτυπα θα δοθούν δωρεάν σε ταξιδιώτες στο Χίθροου. Το αεροδρόμιο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι είναι το πρώτο στον κόσμο που προσέλαβε έναν «οικότροφο» συγγραφέα (writer-inresidence), κάτι που έχουν κάνει έως τώρα από φυλακές, εμπορικά κέντρα και ποδοσφαιρικές ομάδες μέχρι το ξενοδοχείο «Σαβόι» του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου