Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Τα κουλουβάχατα της Ιστορίας


Ο Κουέντιν Ταραντίνο ξαναχτυπά και οι «Άδωξοι μπάσταρδη» τα ψέλνουν στα ρεμάλια της Ιστορίας- Χίτλερ  και Συμμάχους!- που έστησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (εδώ, οι Ίλαϊ Ροθ και Μπραντ Πιτ)
Σαν τον... γύρο του θανάτου μοιάζει η πρώτη εβδομάδα της χειμερινής κινηματογραφικής σεζόν καθώς ο Ταραντίνο, η Βαρντάλος, ο Μαραντόνα και τέσσερις επανεκδόσεις βγαίνουν στις άδειες μεγάλες πόλεις

Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, λέει ο λαός. Και ο Κουέντιν Ταραντίνο, με μυαλό παιδιού με διανοητικά προβλήματα, καταφέρνει να βάλει με την ταινία του «Άδωξοι μπάσταρδη» (Ιnglourious basterds) οριστικά ταφόπλακα στην κινηματογραφική φιλολογία- και την εμπορική εκμετάλλευση...- γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που κυριάρχησε για 50 χρόνια από όλες τις κινηματογραφικές βιομηχανίες, με πρώτη τη χολιγουντιανή.

Και εξηγείται πεντακάθαρα από την αρχή, γράφοντας επίτηδες ανορθόγραφα τον τίτλο, αλλά και διευκρινίζοντας πως αυτό που θα δούμε συνέβη «μια φορά κι έναν καιρό...», δηλαδή είναι ένα παραμύθι. Έτσι ξεμπερδεύει μια και καλή με όσους θα του ζητήσουν εξηγήσεις για τις ιστορικές ανακρίβειες, λέγοντάς τους κατάμουτρα: Η Ιστορία ανήκει στον καθένα και όπως εσείς την ερμηνεύετε με τα δικά σας μέτρα, έτσι και εγώ μπορώ να κάνω το ίδιο.

Αν είσαι σοβαρός- ή σοβαροφανής...- σου φαίνεται απίστευτη η κενότητα της σκέψης του Ταραντίνο και απαξιοίς να ασχοληθείς μαζί του. Αν είσαι χαλαρός, διασκεδάζεις μαζί του και δικαιολογείς έτσι και τη δική σου στάση να φτύνεις τη σοβαροφάνεια των άλλων- ή μήπως όσα εσύ δεν μπορείς να κάνεις; Ο Κουέντιν Ταραντίνο βάζει στο ίδιο τσουβάλι και φτύνει καταπρόσωπο τον Χίτλερ, τον Τσώρτσιλ και τους Αμερικανούς (έστω και αν όσον αφορά τους τελευταίους δεν φαίνεται πουθενά ο Αϊζενχάουερ...).

Με πρωταγωνιστή τον αγνώριστο Μπραντ Πιτ- σαν τον... Μάρλον Μπράντο στον «Νονό»- σε ρόλο εξολοθρευτή των ναζί με βαριά, βλάχικη προφορά του αμερικανικού Νότου, το στόρι της ταινίας μάς μεταφέρει στην κατεχόμενη από τα γερμανικά στρατεύματα Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια Εβραία κοπέλα, η Σοσάνα, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας της οικογένειάς της από τους ναζί. Εκείνη κατορθώνει να γλιτώσει και να δραπετεύσει στο Παρίσι, όπου αποκτά νέα ταυτότητα και ζωή ως ιδιοκτήτρια ενός μικρού κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, μιαεπίλεκτη ομάδα στρατιωτών, με επικεφαλής τον υπολοχαγό Άλντο Ρέιν- Μπραντ Πιτ- αποφασίζει να εισβάλει στη Γαλλία και να κάνει τη ζωή των Γερμανών του Γ΄ Ράιχ κόλαση, μην αφήνοντας κανέναν ζωντανό στο πέρασμά της... Ό,τι καλύτερο, δηλαδή, για τον Ταραντίνο για να κάνει ένα τζαζεμένο σπαγγέτι πολεμικό φιλμ. Όμως η μεγάλη ανατροπή του Ταραντίνο είναι ότι χρησιμοποιεί την κινηματογραφική τέχνη ως όπλο προπαγάνδας και εξόντωσης του Χίτλερ και της παρέας του, καθώς τόνοι αρνητικών 35 mm φιλμ γίνονται εκρηκτική ύλη που ανατινάζουν τους «κακούς», ενώ ο Ταραντίνο φτύνει τους νικητές και σαρκάζει την από κοινού ιστορία που σκάρωσαν με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο των εκατομμυρίων νεκρών!

Ο κινηματογράφος του 46χρονου Ταραντίνο είναι «πρωτόγονος». Αλλά σημασία έχει πως ακουμπάει στη γαλλική νουβέλ βαγκ, ανατρέποντας χολιγουντιανές συνταγές και κανόνες αφήγησης που αιχμαλωτίζουν τη σκέψη του θεατή... Μόνο που δεν ξέρεις αν την οδηγεί στην απελευθέρωση ή στη φιλαρέσκεια που στις μέρες μας γνωρίζει δόξες και τον πνευματικό αυνανισμό...

«Άδωξοι μπάσταρδη»
Ο Ταραντίνο δολοφόνησε τον Χίτλερ! Χίτλερ, Σύμμαχοι, ένα μάτσο χάλια Ο πόλεμος είναι έργο ηλιθίων με συμφέροντα
ΒΑΘΜΟΙ: 5
(σινεφίλ ολοκαύτωμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου