Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Αλλαγές ή κάλπη το δίλημμα Καραμανλή


▅Σήμα κατά του ανασχηματισμού εξέπεμψε χθες  και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κων. Χατζηδάκης  (πίσω από τον Π. Παυλόπουλο), μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, κατά  την οποία- όπως τόνιζαν οι παριστάμενοι υπουργοί- ο Πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς κάθε αναφορά που  θα μπορούσε να αποκαλύψει τις προθέσεις του,  τόσο για εκλογές όσο  και για ανασχηματισμό
Αλλαγές ή εκλογές είναι πλέον το δίλημμα που θέτουν πιεστικά στο Μαξίμου τα περισσότερα γαλάζια στελέχη, ενώ τον ίδιο γρίφο εμφανίζεται ότι επιχειρεί να λύσει ακόμη και σήμερα ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, οι οριστικές απαντήσεις θα έχουν δοθεί πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η θολή εικόνα που επικρατεί ακόμη και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. σχετικά με την κατεύθυνση που ετοιμάζεται να πάρει ο κ. Καραμανλής, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Επιτελικά κομματικά στελέχη, μάλιστα, εκτιμούσαν ότι αυτή τη φορά σχεδόν όλοι οι κεντρικοί υπουργοί «κινούνται στο σκοτάδι», επειδή ο Πρωθυπουργός έχει πάνω στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ριζικού ανασχηματισμού που θα διαταράξει και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Μια τέτοια κίνηση, όπως έλεγαν, μεταθέτει αναγκαστικά και τον χρόνο των εκλογών στην άνοιξη του 2010, με την προσδοκία ότι στους έξι μήνες που μεσολαβούν η κυβέρνηση θα βρει την ευκαιρία να ανακάμψει.

Μέσα στον Οκτώβριο
Αντιθέτως, κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν τις τελευταίες ημέρες ότι η επίσπευση των εκλογών κερδίζει έδαφος και αποδυναμώνεται η εναλλακτική λύση των μεγάλων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιοι έχουν αρχίσει να «τσεκάρουν» εκλογικές ημερομηνίες μέσα στον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι τα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ θα αποτελέσουν ουσιαστικά και την αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας. Το επιχείρημα για την επίσπευση των εκλογών θα είναι η «ανευθυνότητα» του ΠΑΣΟΚ και αυτό ουσιαστικά προδιαγράφει και ο άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ι. Λούλης, ο οποίος προκρίνει τη λύση του φθινοπώρου. Σε πρόσφατο άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα, άλλωστε, ο κ. Λούλης επέκρινε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας παράλληλα ότι «υπό τη δαμόκλειο σπάθη των εκλογών του Μαρτίου, η χώρα μπαίνει ουσιαστικά σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, σε εποχές όπου η οικονομία απαιτεί δύσκολες και απαραίτητες αποφάσεις».

Τελευταία ευκαιρία
Στη Ρηγίλλης προκρίνουν πάντως την προοπτική ενός ριζικού ανασχηματισμού, ενώ στη γραμμή αυτή κινούνται και οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι είναι προφανές ότι αναζητούν μια τελευταία ευκαιρία για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρούν «κομβικής σημασίας» για το μέλλον της κυβέρνησης τα εγκαίνια της ΔΕΘ και προειδοποιούν το Μαξίμου ότι κινήσεις περιορισμένης εμβέλειας δεν αρκούν για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος. «Ο ανασχηματισμός είναι ένα αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Ένα εργαλείο, το οποίο το χρησιμοποιεί στον χρόνο που εκείνος θεωρεί ότι είναι ο κατάλληλος και με τον τρόπο που θεωρεί εκείνος ως κατάλληλο», είπε με έμφαση χθες (στον Σκάι 100,3) ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης.

Η μέση οδός...
«Με αλλαγές στον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό, με αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, μπορούμε μέχρι τον Μάρτιο να αντιστρέψουμε το κλίμα και να πάρουμε τις εκλογές. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει εκ βάθρων αλλαγή...», ανέφερε χαρακτηριστικά (στο Κανάλι 1) ο πρώην υφυπουργός κ. Γ. Σαλαγκούδης, μεταφέροντας και το κλίμα που επικρατεί στη γαλάζια Κ.Ο. Κυβερνητικοί παράγοντες, εξάλλου, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επιλέξει τελικά ο Πρωθυπουργός μια μέση οδό, προχωρώντας σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα του επέτρεπαν να στήσει κάλπες ακόμη και τον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούσαν ότι θα επιχειρηθεί ένα μικρό «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα και θα αναδομηθεί το επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο σε συνεργασία με τους κορυφαίους υπουργούς θε εξελιχθεί σε μηχανισμό εκλογών.

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
προειδοποιούν το Μαξίμου ότι κινήσεις περιορισμένης εμβέλειας δεν αρκούν για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου