Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ηρθαν για να... ξαναφύγουν

Πιστοί στο καθήκον, πολλοί από τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν στην Αθήνα αυτές τις ημέρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου «να είναι όλοι πίσω στις 17 Αυγούστου». Μόνο που δεν τους πήρε κανείς τηλέφωνο από την Ιπποκράτους, οπότε σκέφτονται να ξαναφύγουν για μερικές ημέρες. Μέχρι να αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής τι θα κάνει και να δει ο Γ. Παπανδρέου αν, πώς και γιατί θα τους χρειαστεί για τη νέα πολιτική περίοδο που αρχίζει οσονούπω...

Ηρθαν για να... ξαναφύγουν

Η Πάρος των γαλάζιων
Τώρα που η θερινή περίοδος οδεύει προς το τέλος της, αξίζει ίσως να γίνει ένας απολογισμός για τους καλοκαιρινούς προορισμούς των γαλάζιων στελεχών. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους και φέτος η Πάρος. Εκεί έκαναν τα μπάνια τους (και ορισμένοι συνεχίζουν) ο Δ. Σιούφας, ο Δ. Αβραμόπουλος, ο Γ. Αλογοσκούφης και ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ ένα σύντομο πέρασμα από το νησί έκανε και ο Γ. Παπαθανασίου. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο (ενδεικτικό και του πολιτικού κλίματος) είναι ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, τα στελέχη της ΝΔ απέφυγαν τις μεταξύ τους συναντήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών. Είναι τυχαίο; Μάλλον όχι...

Πολιτική -όχι δικαστική- μάχη
«Οι χαρακτηρισμοί τους χαρακτηρίζουν». Με αυτή τη... χαρακτηριστική φράση απάντησε ο Γ. Ραγκούσης, όταν ρωτήθηκε χθες (από το Mega) σχετικά με το σχόλιο του Γερμανού συνηγόρου του Μ. Χριστοφοράκου, Στ. Κουρσάβε, ο οποίος είπε ότι του προκαλεί γέλια το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να του αποσταλούν τα στοιχεία που υπάρχουν (;) για χρηματισμό στελεχών του. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει σε κανέναν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση», έσπευσε όμως να επισημάνει πως «μπορούν φυσικά πρόσωπα να το κάνουν αυτό». Η επιλογή της Ιπποκράτους, πάντως, είναι να κρατήσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο και να μην εμπλακεί σε δικαστικές μάχες με τον Μ. Χριστοφοράκο και τους δικηγόρους του...

Στη Ρόδο... για μπακλαβά
Πόλος έλξης για... Αμερικανούς πολιτικούς είναι φέτος τα Δωδεκάνησα. Ο γερουσιαστής -και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας- Ρ. Μενέντεζ παραθερίζει στην Κω. Τρεις συνάδελφοί του, ο Τζον Μακέιν, ο Τζο Λίμπερμαν και η Σουζάν Κόλινς, βρέθηκαν στη Ρόδο, επιστρέφοντας από περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο δήλωσε θαυμαστής της Ρόδου, την οποία είχε επισκεφθεί πρώτη φορά ως αξιωματικός του ναυτικού. Χθες οι τρεις γερουσιαστές ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα και γευμάτισαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη. Συζήτησαν, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, για τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και την κατάργηση της βίζας, και γεύτηκαν... γενναίες δόσεις μπακλαβά!


  • Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν επιστρέψει στην Αθήνα από τις διακοπές τους όλοι οι μεγαλοτραπεζίτες. Οι «παροικούντες» στοιχηματίζουν ότι η επιστροφή ανοίγει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση «όλων με όλους». Να δούμε...
  • Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει πολύ στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αναζητείται ένα καλό τίμημα, το οποίο για την κυβέρνηση «μεταφράζεται» και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν οι προσδοκίες επαληθευτούν.

ο Κοριός...


Ψάχνει για τρικ
Στη γραμματεία της κυβέρνησης και στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκονται οι εισηγήσεις των υπουργών εν όψει των παρεμβάσεων του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Τα περισσότερα κείμενα είναι πολυσέλιδα και περιλαμβάνουν τους στόχους, τις προτεραιότητες αλλά και τα «πεπραγμένα» των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει από όλα αυτά ο πρωθυπουργός είναι άγνωστο. Αυτό που ψάχνει, αλλά δεν έχει βρει μέχρι στιγμής στα χαρτιά, είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, ικανό να του δώσει ορισμένες «ανάσες» στη Θεσσαλονίκη. ΣΑΡ.

Τετ α τετ με Σουφλιά
Με την αίσθηση ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν έφυγαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί που συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Αυτό δεν συνέβη επειδή κάποιος (εν προκειμένω ο πρωθυπουργός) τους έκανε τη σχετική ανακοίνωση ή άφησε κάτι να διαφανεί. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Γ. Σουφλιά και είχαν μια εφ όλης της ύλης συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στα δύο «καυτά» ζητήματα: ανασχηματισμός και εκλογές. Σημειωτέον ότι και για τα δύο αυτά θέματα, ο Σαρακατσάνος έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις απόψεις του. ΣΑΡ.

Σκοπιμότητες
Ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είπε «όχι» στην τελευταία πρόταση του Μ. Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. Αρα, θα μπορούσε κάθε καλόπιστος παρατηρητής να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με τη συλλογιστική που ανέπτυξε ο Ελληνας πρέσβης, η ελληνική απάντηση ήταν θετική. Ωστόσο, ο κ. Βασιλάκης δεν λέει την αλήθεια και το γνωρίζει. Διότι αν στη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς έδωσε θετική απάντηση -και ειδικά σε μία πρόταση που δεν καλύπτει καμία ανησυχία της Ελλάδας-, τότε δεν ακολούθησε τις εντολές της υπουργού Εξωτερικών. Εκτός και αν η Ντ. Μπακογιάννη άλλαξε τη γνωστή θέση της. Εν πάση περιπτώσει, είναι άλλο πράγμα οι σκοπιμότητες που θέλησε να εξυπηρετήσει με τη δήλωσή του ο κ. Βασιλάκης, και εντελώς διαφορετικό πράγμα η αλήθεια... ΜΙΧ.ΙΓΝ.

Είπε «όχι»
Για την ιστορία, ο Ελληνας διαπραγματευτής δήλωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις». Απαντώντας δε σε ερώτηση του ΑΠΕ για το αν μετέφερε στον κ. Νίμιτς το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην τελευταία πρότασή του, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε: «Οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είμαστε στο μέσον μιας κρίσιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Θα πρέπει όλοι, όταν αναφέρονται σ' αυτή τη διαδικασία, να το κάνουν με υπευθυνότητα. Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις [...] Ο κ. Νίμιτς ήρθε στα Σκόπια και στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στην πρόταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2008. Χθες, του μετέφερα τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί αύριο από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός». Σωστά τα είπε ο κ. Βασιλάκης. Είπε «όχι» στην πρόταση του κ. Νίμιτς, επειδή δεν προβλέπει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων. ΜΙΧ.ΙΓΝ.

Ολα δικά τους!
Μία ακόμη εκδοχή των θέσεων που θα παρουσιάσει η σκοπιανή πλευρά στον Μ. Νίμιτς (η οποία δεν απέχει πολύ από εκείνη που έχει ήδη δημοσιευτεί σε άλλες σκοπιανές εφημερίδες) παρουσίασε χθες η «Νόβα Μακεντόνια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σκοπιανή πλευρά θα δηλώσει ότι αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση όμως μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς αλλαγές στο σύνταγμα και στα διαβατήρια, ούτε και στις διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες, όπου θα συνεχίσει να ισχύει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με λίγα λόγια, όχι μόνο επιμένουν στη (μη αποδεκτή από την Ελλάδα) διπλή ονομασία, αλλά την επιδιώκουν με όνομα το οποίο δεν μπορεί καν να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν, έπειτα από μια τέτοια απάντηση, ο κ. Νίμιτς θα συνεχίσει να πιστεύει ότι υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις... Ν.Μ.

Αποστολή στη Μάνη
Στη Μάνη έφτασε ο Δ. Καρύδης, μισός Μανιάτης και ο ίδιος, προκειμένου να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της Α Πειραιά που κατάγονται από την πανέμορφη περιοχή της Πελοποννήσου. Σημειώνουμε ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά στα Μανιάτικα για πρώτη φορά από το 1981! Μετά την Κοκάλα, ο επόμενος σταθμός θα είναι, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τα Κύθηρα... Γ.Α.

Ανέκδοτα από... τα παλιά
«Εχουμε κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς» δήλωσε χθες, με το γνώριμο βαρύγδουπο ύφος του, ο «Ζορό» της Θεσσαλονίκης - και όλοι οι παρανομούντες... ρίγησαν από τρόμο! Για να επανέλθουμε όμως στην πραγματικότητα, δηλώσεις σαν αυτή του νομάρχη Π. Ψωμιάδη μοιάζουν μάλλον με ανέκδοτο. Οπως ανέκδοτο θυμίζουν και τα όσα έλεγε και υποσχόταν η ΝΔ και ο αρχηγός της πριν από το 2004 για τη διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς. Δηλαδή, γι αυτά που γίνονται π.χ. στην πολεοδομία, στις διευθύνσεις υγιεινής και συγκοινωνιών κ.λπ. δεν έχει ακούσει τίποτα ο νομάρχης; Χ.Τ.

Κενό ενημέρωσης
Η έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα πρόταση Νίμιτς έχει ενοχλήσει πολύ τον Α. Λοβέρδο. «Ο Αμερικανός μεσολαβητής μάς είπε ότι η κ. Μπακογιάννη θα μας ενημερώσει για τις αλλαγές, η κ. υπουργός δεν μας ενημέρωσε. Η ενημέρωση που έχουμε δεν είναι η πρέπουσα» δήλωσε χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. «Είναι κρίμα αυτή η κυβέρνηση να μη μας ενημερώνει και δεν ξέρω γιατί το κάνει» προσέθεσε, «εκτός και εάν τα θέματα αυτά που αφορούν την Ελλάδα, τα ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχουν μπει πια στη φαρέτρα των προεκλογικών κινήσεων της ΝΔ και θα χρησιμοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για τις εκλογές». Ε όχι να πάθουμε καμιά εθνική καταστροφή για να μείνουν κάποιοι λίγο ακόμη στις καρέκλες τους! Γ.Α.

Θα μείνει;
Εν όψει της νέας σεζόν, οι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να ρωτούν τι θα γίνει με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτός από εκπρόσωπος είναι πλέον και ευρωβουλευτής. «Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει σ' αυτό το πόστο ευθύνης, όσο ο ίδιος πρώτα και κύρια βλέπει, πιστεύει και διαπιστώνει ότι μπορεί και διεκπεραιώνει όλα του τα καθήκοντα και τη δουλειά χωρίς κανένα πρόβλημα, είτε σε βάρος της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας είτε πολύ περισσότερο σε βάρος -πολύ περισσότερο για μας εννοώ- της ιδιότητάς του ως εκπροσώπου Τύπου», δήλωσε χθες ο Γ. Ραγκούσης. «Ο Γ. Παπακωνσταντίνου», συνέχισε, «θα είναι ο πρώτος που θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί και άρα θα χρειαστεί μια αντικατάστασή του, γιατί η δουλειά που γίνεται σ' αυτό τον νευραλγικό τομέα είναι πάρα πολύ καλή και σε καμία περίπτωση εμείς δεν έχουμε διάθεση να την ανακόψουμε». Πώς το λέει το τραγούδι; Αμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κάτσεις κάτσε... Γ.Α.

Ο Χριστοφοράκος στο νοσοκομείο, τα κόμματα στην... εντατική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου