Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Πύρινη κόλαση στο Γραμματικό


Νέο μέτωπο καίει δασώδη έκταση στο Γραμματικό (φωτό αρχείου).

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη περιοχή του Γραμματικού. Η φωτιά ήδη έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε Γραμματικό και Βαρνάβα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές, ενώ αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη βόρεια και δυτική Αττική. Οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν συνεχώς το πύρινο μέτωπο.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 21.30. Στην περιοχή επιχειρούν 29 πυροσβεστικά οχήματα με 65 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων. Κάτοικοι καταγγέλουν ότι η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Η φωτιά έμοιαζε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ, ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή καθώς και το γεγονός ότι δεν πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η φωτιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η πορεία των ανέμων στρέφει τα μέτωπα της πυρκαγιάς μία προς την πλευρά του Βαρνάβα και μία από την πλευρά του Γραμματικού.

Πάνω από 54 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα του φετινού καλοκαιριού, όσον αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιών, οι οποίες ευνοήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια και στο σύνολο του νομού Αττικής, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

* να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

* να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

* να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

* Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου